Sabtu, 23 Mac 2013

SET BERSALIN 44 HARI

Saya tidak pasti sebelum ini mengapa tradisi berpantang 44 hari selepas bersalin diamalkan masyarakat Melayu. Menurut  dari buku ‘Ensiklopedia Perbidanan Melayu’ (Anisah Barakah,2007:196), ada rahsia di sebalik angka 44 di sudut ilmu dan tradisi Melayu.

Rahsia alam dan sifat kejadian manusia dilambangkan dengan angka 44 . Alam dikatakan mempunyai 4 penjuru dan setiap penjuru melambangkan unsur tanah, air, api dan angin. Dalam ilmu sufi,sifat kejadian manusia dilambangkan secara makrifat melalui keempat-empat unsur. Di setiap penjuru pula dibahagikan lagi kepada 44 dimensi dan di setiap dimensi dijaga pula oleh 44 malaikat dan mungkin inilah juga sebabnya kita sering mendengar lumrah masyarakat Melayu dahulu menyebut ‘selisih malaikat 44’ atau ‘simpang malaikat 44’.

Ilmu makrifat turut menyatakan perkaitan kejadian alam dan pergerakan cakerawala di mana 4 penjuru alam yang mengandungi 44 dimensi itu berhubung langsung dengan alam nyata. Kejadian manusia,berasal daripada tanah, bermula daripada perjalanan roh melalui 44 dimensi. Tanah ialah makam ketujuh daripada peringkat petala bumi. Justeru,deria rangsang manusia berkait rapat dengan pergolakan kejadian alam.
Proses kematian seseorang pula dikatakan bermula 44 hari sebelum kematiannya,iaitu dipercayai pintu dimensi telah terbuka dan ia menghubungkan alam nyata dan alam ghaib.

Dengan itu, konsep pemulihan seseorang perlu melalui pusingan yang sama dalam proses kejadian manusia,iaitu 44 hari sebagai waktu sempurna pulih sediakala.
Tempoh pantang bagi yang keguguran pula bergantung kepada usia kehamilan. Bagi yang keguguran di usia kandungan antara 2 minggu hingga 3 bulan,perlulah berpantang selama 30 hari. Di usia kandungan 4-5 bulan, pula berpantang selama 40 hari dan di usia kandungan 6 bulan dan ke atas , jumlah hari berpantang adalah 44 hari.
Ibu keguguran perlu elakkan makanan berangin seperti ubi keladi, rebung, sayur keladi, pucuk paku, pucuk ubi, serta terung. Makanan yang sejuk dan menjalar seperti labu, kangkung, kacang panjang, timun dan buah-buahan yang sejuk seperti betik, ciku, langsat,duku, macang,kuini, nangka, cempedak, pisang masak hijau, durian belanda dan tembikai madu juga harus dijauhi. Ikan yang berbisa seperti ikan berduri, terubuk, bawal hitam, tudung periuk, cencaru, tamban, sardine, pari dan makanan laut seperti udang, sotong,kerang, belacan, budu, cencaluk, ikan masin turut ditegah.

Menurut penulis lagi, walaupun petua pantang larang kelihatannya seperti tidak logik atau kejam, ada bukti yang menunjukkan ibu yang melanggar pantang larang ini mendapat alahan seperti sakit bentan urat, demam yang susah turun, rambut gugur, mudah sayu, alahan kulit dan cuaca serta mudah letih.

Rutin pemakanan adalah termasuk meminum jamu dan air ubat periuk yang mengandungi rempah herba akar kayu pelbagai. Pemakaian barut dan bengkung juga penting selepas perut dilumur kapur dan limau di bahagian perut dan disapu param seluruh badan. Urutan seluruh badan didahului sebelum pemakaian bengkung. Kaki perlu disarung stokin,dahi pula dilumur pilis dan rambut diikat kemas dan ketat. Memang buruk rupa dan baunya sewaktu berpantang,salah satu tujuannya dikatakan supaya suami tidak rasa teringin mendekati.

Itulah serba sedikit pantang larang yang dapat diamalkan,ada beberapa lagi perkara yang tidak saya coretkan di sini. Wallahualam!


                        

Apapun, Ensiklopedia Perbidanan Melayu terbitan Utusan Publications ini harus dimiliki oleh semua wanita, khususnya yang sedang merancang untuk hamil,sedang hamil atau yang telah melahirkan. Ia mengandungi 8 bahagian merangkumi sejarah ilmu perbidanan, proses kehamilan,proses kehamilan, proses kelahiran, kaedah rawatan intensif,menyambut kelahiran bayi,ketidaksuburan dan keguguran dan disertakan glosari,senarai doa dan senarai tumbuhan dimuatkan dalam 343 halaman.
  ****Credit artikel dari penulis blog "Dari Kerana Mata"

Kann...betul tak..saya dulupun terfikir kenapa perlu 44 hari tu..Dan penerangan di dlm isi kandungan buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu ini sedikit sebanyak menjelaskan kenapa dan mengapa..Kena cari buku ni..sangat bagus..^__^
Sebab itulah saya sarankan anda mengamalkan SET BERSALIN 44 HARI daripada DCL ni..Mari kita lihat apa keistimewaannya:-


Antara kelebihannya adalah :
1) Bidadari
- kandungan madu dapat membekalkan tenaga yang diperlukan dan mempertingkatkan system imunisasi badan
- sirih mengatasi masalah angin dalam badan, lemah badan, membantu membina rahim dan sistem peranakan
- kacip fatimah, menguatkan rahim serta mengetatkan faraj
- akar serapat baik untuk membina rahim, mengetatkan faraj dan meningkatkan system kemutan
- kurma membaiki system saraf, tekanan, meningkatkan tenaga seksual
- manjakani dapat membantu mengatasi keputihan, anti kanser dan mengetatkan faraj
- asam jawa dapat membantu pengeluaran peluh dan melangsingkan badan
- jarum emas mampu meningkatkan kesihatan dan tenaga seksual

Kandungan botol : 375ml

2) Red Guara Cafe
- membantu meningkatkan bekalan oksigen dalam badan (pernafasan)
- menambah kebolehan mendapatkan tenaga
- meningkatkan kesan hormon dan membuang angin dalam badan

Kandungan : 20 Sachet

3) Nu~Cell

-Mempertingkatkan ketahanan badan
- mempermudah dan percepatkan proses pengaliaran air dalam badan
- mempercepatkan proses penyembuhan
- membantu sel menjadi normal - membekal oksigen terhadap sel
- menambah daya tahan semulajadi - menambah keupayaan seksual
- mengurangkan keletihan dan menambah tenaga
- meningkatkan semua fungsi organ system badan

Kandungan kotak : 15 sachet

4) Madu Amazing

- menyumbang kepada pembinaan kesihatan yang baik
- memberi tenaga segera, stamina dan daya fikir
- menyembuh luka-luka dalaman dan luka akibat pembedahan
- memulihkan fungsi system peranakan

Cara Pengambilan : Makan 2 sudu sebelah pagi, 2 sudu sebelah malam. Gunakan sudu PLASTIK

5) Stokin FIR Bio-Energy D'Nifi

Diperbuat daripada kain kapas berkualiti dan ianya mengandungi bio seramic yang dapat mengeluarkan pancaran infrared jarak jauh. Pancaran infrared jarak jauh dapat meransangkan bahagian-bahagian tapak kaki yang sensitif dan menggalakkan peredaran darah. Ia juga membantu mencegah pembiakan bakteria dan menyingkirkan bau kaki yang busuk serta melegakan gatal-gatal di tapak kaki dan ia juga merupakan produk penjagaan kesihatan untuk seisi keluarga Bio-Energy Socks ini banyak mempengaruhi dan memperbetulkan saraf dan titik-titik pada bahagian tapak kaki kita. Ianya banyak membantu memperbetulkan saraf-saraf keseluruhan organ tubuh kita. Masalah ini berlaku adalah disebabkan oleh keadaan kasut yang kita pakai sewaktu bekerja di pejabat. Penggunaan kasut yang tidak sesuai juga memainkan peranan yang besar terhadap sistem tubuh. Terutama kasut yang mengguncup atau mengecil dibahagian hadapan. Akibatnya seluruh jari-jari kita Akan terhimpit dan menghalang kelancaran sistem peredaran darah keseluruh sistem tubuh. Kebanyakkannya berlaku kepada golongan wanita. Maklumlah.. nak pakai kasut cantikla katakan..hehe


Tiada ulasan:

Catat Ulasan